HAVANA - Honderden Cubanen stonden maandag in de rij voor de Spaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana om een Spaans paspoort aan te vragen. Veel Cubanen hopen met zo'n paspoort hun land te kunnen verlaten.

Maandag was het de eerste dag dat een half miljoen nazaten van mensen die Spanje zijn ontvlucht, een Spaans paspoort konden aanvragen.

Mensen van wie de voorouders de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) of de daaropvolgende dictatuur van generaal Francisco Franco (1939-1975) ontvluchtten, kunnen gebruikmaken van de regeling.

Gekampeerd

Volgens Spaanse functionarissen kunnen tot 200.000 Cubanen in aanmerking komen voor een Spaans paspoort. Sommige aanvragers van het document hadden het hele weekeinde voor de Spaanse ambassade gekampeerd.

Honderdduizenden mensen zijn Cuba ontvlucht sinds de machtsgreep van Fidel Castro in het Caraïbische land vijftig jaar geleden. De toenmalige dictator Fulgencio Batista vluchtte op 1 januari 1959 uit Cuba. Precies een week later trok Fidel Castro met duizenden strijders Havana binnen.