GAZA-STAD - Israël heeft dinsdag voor de vierde opeenvolgende dag doelen in de Gazastrook bestookt. Moawiya Abu Hassanein, het hoofd van de hulpdiensten in Gaza, liet weten dat door de nieuwe aanvallen zeker tien mensen zijn omgekomen.

Verder zijn volgens Hassanein zeker veertig gewonden gevallen. Getuigen en bronnen binnen de militante Palestijnse beweging Hamas lieten weten dat Israël tientallen aanvallen uitvoerde op onder meer ministeriële gebouwen en op panden van veiligheidsdiensten in Gaza.

Het Israëlische leger begon zaterdag met het bombarderen van de Gazastrook om een einde te maken aan Palestijnse raketaanvallen.

Hamas bestuurt de Gazastrook. De ramingen van Palestijnse medische bronnen over het aantal slachtoffers door de Israëlische acties lopen uiteen. Ze variëren van 345 tot 360.

EU-ministers

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen dinsdagavond bijeen om de situatie in het Midden-Oosten te bespreken. De ontmoeting heeft plaats in Parijs. Fungerend EU-voorzitter Frankrijk heeft dat maandag laten weten.

De ministers zullen bezien hoe ze kunnen bijdragen aan een oplossing van de crisis in het gebied, in samenwerking met de internationale gemeenschap en in het bijzonder de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aldus het Frans voorzitterschap in een verklaring.

Botsing

Een Israëlische patrouilleboot kwam dinsdag voor de kust van de Gazastrook in botsing gekomen met een vaartuig met medische vrijwilligers, die naar Gaza wilden varen, aldus hebben getuigen en Israëlische functionarissen tegen CNN gezegd.

De Israëliërs op de patrouilleboot betichtten de vrijwilligers op de Dignity van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De Israëliërs gaven de opvarenden van de Dignity opdracht terug te keren naar Cyprus. Aan boord van de Dignity waren hulpgoederen voor de Gazastrook.

Eerste fase

 

De bombardementen op de Gazastrook zijn een eerste fase van aanvallen die het Israëlische kabinet heeft voorgenomen. Dit zei de Israëlische premier Ehud Olmert dinsdag. Het is een eerste van verscheidene fasen, beklemtoonde hij.

Een legerwoordvoerdster zei eerder op de dag dat de strijdkrachten klaar zijn voor een inval over land.

Palestijnse verkiezingen

Israël beoogt kennelijk de Palestijnse beweging Hamas met geweld te vernietigen. Hamas won de Palestijnse verkiezingen begin 2006 en greep in juni vorig jaar de macht in de Gazastrook. Die werd toen onmiddellijk vrijwel afgegrendeld door Israël in een poging Hamas te ondermijnen.

De militair gezien weerloze strook land wordt sinds zaterdag vanuit de lucht bestookt door de Israëli's. Daarbij zijn volgens hulpverleners en waarnemers van de VN zeker 360 doden gevallen onder wie meer dan twintig kinderen. Bijna 1700 mensen zijn gewond geraakt. Dinsdagmorgen nog vielen bij de bombardementen circa tien doden, onder wie zeker twee kleine kinderen volgens medische bronnen.

Palestijnse strijders bestoken het grensgebied van Israël met de Gazastrook met projectielen. Daarbij zijn sinds zaterdag vier mensen gedood.