GAZA-STAD - De Gazastrook heeft te kampen met een ernstig tekort aan medicijnen. Dat heeft het hoofd van de nooddiensten maandag in een verklaring naar buiten gebracht.

 

''We hebben veel te weinig medicatie, ziekenhuisbedden, bloed voor transfusies en koelruimtes om de lichamen in te conserveren'', aldus Moawiya Hasanein.

Medische hulpdiensten hebben families opgeroepen hun overleden familieleden op te komen halen.

Ziekenhuizen

Daarnaast zijn drie belangrijke ziekenhuizen beschadigd door de Israëlische bombardementen. Ook beschikken ambulancediensten over te weinig medisch personeel en materiaal.

Raketten

Drie burgers zijn maandag omgekomen in het zuiden van Israël door raketten die zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. De raketten kwamen neer in Asjkelon, Asjdod en Nahal Oz.

Het aantal doden aan Israëlische kant sinds de aanval op de Gazastrook is hiermee opgelopen tot vier, meldden Israëlische media. Zaterdag was ook een burger omgekomen in Israël.

Schuilkelder

Israëliërs die in een gebied van 20 kilometer rondom de Gazastrook wonen, hebben sinds zaterdag het advies gekregen om in openbare- of privéschuilkelders te blijven.

Wanneer Israëlische radars een raket detecteren, hebben burgers minder dan een minuut de tijd om dekking te zoeken.