AMSTERDAM - Koudwaterliefhebbers die een nieuwjaarsduik willen maken kunnen daarvoor donderdag niet terecht in Bunschoten. De organisatie heeft de duik daar afgelast omdat het vanwege de kou niet verantwoord is te duiken.

Er ligt ijs op de locatie waar de Nieuwjaarsduik plaats zou vinden. Unox, die 51 nieuwjaarsduiken sponsort en de massale duik in Scheveningen organiseert, kan niet zeggen of er meer duiken worden geannuleerd.

In Zeewolde en het Drentse De Wijk wordt het ijs donderdag weggehaald: in Zeewolde met een bulldozer en in De Wijk met de hand. Volgens Unox worden nieuwjaarsduiken afgelast als de gevoelstemperatuur -10 graden is.

Daarvan kan al sprake zijn als het drie graden vriest en flink waait. "Maar dat wordt voor donderdag zeker niet verwacht." Er wordt gerekend op een luchttemperatuur van 2 graden boven nul.

Scheveningen

Scheveningen, de locatie waar de officiële nieuwjaarsduik voor de elfde keer wordt gehouden, worden tienduizend deelnemers verwacht, het maximum.

Om 12.00 uur rennen zij het ijskoude zeewater tegemoet. In totaal gaan naar verwachting 25 duizend mensen te water op nieuwjaarsdag bij de 'serieuze' duiken die bij Unox zijn aangemeld.

Van een serieuze duik is sprake als er minimaal twintig deelnemers zijn en de duik in open en onverwarmd water plaatsvindt.

Vorig jaar konden organisaties zich voor het eerst melden bij Unox. Toen waren er 25 serieuze locaties, dit jaar dus meer dan het dubbele. Volgens Unox wordt onder meer in Weert, Breda, Woudenberg, Hellevoetsluis en Zoetermeer voor het eerst gedoken.