ROTTERDAM - In de Rotterdamse Europoort heeft de politie in samenwerking met andere overheidsinstanties 40.000 kilo illegaal vuurwerk in beslaggenomen. Het vuurwerk zat in twee containers. Die werden in opdracht van de Inspectie Verkeer en waterstaat (IVW) gescand.

In de containers zaten zogeheten nitraatvlinders, Romeinse kaarsen, flowerbeds en mortierbommen van 3, 4 en 6 inch doorsnede. Volgens de politie was het vuurwerk bedoeld voor consumenten in Nederland.

Het illegale vuurwerk is ''zeer gevaarlijk''. Er zijn veel zware, giftige metalen in verwerkt. ''Bij het afsteken komen hierdoor giftige stoffen vrij.''

Dokkum

Uit het magazijn van PD Automaterialen in Dokkum is 4000 kilo vuurwerk gestolen. De inbrekers hakten een gat in een van de buitenmuren van het pand om binnen te komen.

Volgens eigenaar Gerrie de Jong wisten de daders precies waar ze mee bezig waren. ''Om vier ton vuurwerk te vervoeren heb je op zijn minst een bus met aanhanger of een vrachtauto nodig.''

Kluis

Het gestolen vuurwerk betrof bijna de helft van de totale voorraad die het bedrijf had ingeslagen. De bestelde vuurwerkpakketten lagen in een andere kluis.

De verkoop komt verder niet in gevaar, aldus De Jong. De vuurwerkleveranciers hebben de voorraad inmiddels aangevuld. De roof had plaats in de nacht van zaterdag op zondag.

Giessen

In een bedrijfspand aan de Industrieweg in Giessen vond de politie 1500 kilo illegaal vuurwerk.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het onder meer om mortierbommen van ruim anderhalve kilo per stuk. Een 44-jarige man uit Zuilichem is aangehouden. De politie vond de opslag na een tip.