AMSTERDAM -  De vrieskou die ons land al dagen teistert zorgt ervoor dat op steeds meer plekken het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Met name in Friesland gaan de ijzers uit het vet.

Traditiegetrouw verzamelden zich afgelopen weekeinde de eerste fanatieke schaatsers op de Ryptsjerksterpolder in Friesland.

Het onder water gelopen weiland staat bekend als de plek waar al na een nacht met flinke vorst kan worden geschaatst.

''Zaterdagochtend waren de eerste waaghalzen al op het dunne ijs. Na nog een koude nacht werd het pas echt druk. Op dit moment wordt er druk geschaatst'', zegt een medewerker van restaurant E10 in Ryptsjerk maandag.

Ook op andere locaties wordt volop geschaatst. Op sommige ondergelopen polders was er zo veel belangstelling dat er een kleine file ontstond.

FlevOnice

Bij de grootste Nederlandse kunstijsbaan FlevOnice bij Biddinghuizen is maandag sprake van topdrukte, aldus eigenaar Roel Ketelaar.

Ketelaar zegt dat er deze dag zo'n vierduizend bezoekers op zijn baan staan. ''Dat is veel meer dan vorig jaar.''

Ook op natuurijs kan in Flevoland al voorzichtig worden geschaatst. Het ijs van de Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad is nu 6 centimeter dik, meldt de boswachter van het gebied. Er komen steeds meer mensen die hun schaatsen onderbinden. Maar echt betrouwbaar is het ijs wat hem betreft nog niet.

''Er zitten verraderlijke stukken tussen, die afgelopen nacht pas zijn dichtgevroren.'' De boswachter raadt daarom schaatsliefhebbers aan om dicht aan de kant te blijven en in de buurt van andere schaatsers te blijven.

Terughoudend

De Friesche IJsbond is maandag nog terughoudend. De overkoepelende organisatie van de ijswegencentrales in Friesland zegt dat het behalve op landijs en ijsbanen, nog onmogelijk is om op natuurijs te schaatsen.

De ijswegencentrales zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op het ijs. Ze zetten wakken af en zorgen ervoor dat de bevroren meren en vaarten goed te berijden zijn. ''Het is nu echt nog te gevaarlijk om te gaan schaatsen'', aldus een woordvoerder van de ijsbond.

Aldtjerk

In het Friese plaatsje Aldtjerk wordt maandag de eerste kortebaanwedstrijd voor mannen gereden. Aldtjerk heeft hiermee de primeur in Nederland dit jaar.

Volgens ijsmeester Klompmaker van de Aldtsjerker ijsclub is het ijs in perfecte staat: ''Het is op dit moment vijf centimeter dik. Voldoende voor de wedstrijd. Toch laten we alleen de deelnemers op het ijs en mogen de toeschouwers van de kant meekijken.''