BERLIJN - De Palestijnse beweging Hamas heeft de escalatie van geweld in de regio aan zichzelf te danken. Dat vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zo liet haar woordvoerder maandag weten.

Hamas heeft volgens Merkel het staakt-het-vuren geschonden door raketten af te vuren op Israël.

In een telefoongesprek met de Israëlische premier Ehud Olmert zou Merkel zondag met hem zijn overeengekomen dat "de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de situatie in de regio duidelijk en exclusief bij Hamas ligt", aldus de zegsman.

Volste recht

Ook vindt Merkel dat Israël het volste recht heeft zichzelf te verdedigen. "Het is overduidelijk dat in deze situatie Hamas permanent het vuren moet staken, zodat de Israëlische militaire operaties snel beëindigd kunnen worden", zei de woordvoerder.

Wel benadrukte Merkel dat Israël er alles aan moet doen om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden.

De Britse regering heeft het Israëlische optreden in de Gazastrook maandag scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband noemde ''elk verlies aan onschuldige levens onaanvaardbaar''.

Protesteren

In de islamitische wereld is de Israëlische aanval op Hamas fel bekritiseerd. In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen duizenden Iraniërs de straat op om te protesteren. De betogers droegen onder meer spandoeken met de tekst ''Israël moet van de aardbodem worden geveegd''.

In Bagdad scandeerden honderden aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke en politicus Moqtada al-Sadr leuzen als ''Nee tegen Amerika, Nee tegen Israël''. Ook in de Jordaanse hoofdstad Amman en in Caïro (Egypte) demonstreerden duizenden mensen tegen het Israëlische offensief.

De Taliban in Afghanistan hebben moslims overal ter wereld opgeroepen zich te verenigen en de aanval op Israël te openen.

Istanbul

De Turkse stad Istanbul schrapt alle bijzondere nieuwjaarsvieringen uit solidariteit met de bevolking van de Gazastrook. Dit berichtte de Turkse nieuwszender NTV maandag.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de Israëlische aanvallen op de Gazastrook veroordeeld. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, zei maandag dat er veel spijt en teleurstelling in Turkije heerst over het bloedige optreden van de Israëli's.