DEN HAAG - Voor het eerst in jaren is de filedruk op de Nederlandse wegen dit jaar gedaald. De filedruk is de lengte van de file maal de duur. Dat meldde de ANWB maandag.

Over het hele jaar daalde de filedruk met 1,4 procent. Dat was vooral te danken aan minder zware avondspitsen, aldus de ANWB. In de avonduren daalde de filedruk met 2,8 procent. ''Maar de weggebruiker zal dit niet als vermindering hebben ervaren.''

De ochtendspits bleef even druk en het aantal files overdag nam toe met 4 procent. Dat de totale filedruk toch daalde, komt doordat de avondspits het grootste deel van de files voor haar rekening neemt.

Doordat mensen steeds meer de spits mijden wordt de kans groter om overdag in de file te staan. ''Dat hadden we ook verwacht'', zei een woordvoerder van de ANWB.

Maart

In de maand maart kreeg de filerijder het zwaar voor de kiezen. In die maand stond er dik 20 procent meer file dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

De drukste dag van 2008 was 25 maart met 888 kilometer file. Op die dag stond ook de langste file: op de A16 van Breda naar Rotterdam stond een file van liefst 40 kilometer.

Het slechte weer was debet aan de enorme files in de maand maart. Op 25 maart sneeuwde en hagelde het.