DE BILT - Nederland heeft opnieuw een warm jaar achter de rug. In De Bilt was het gemiddeld 10,6 graden, tegen een langjarig gemiddelde van 9,8 graden. Daarmee is 2008 het twaalfde jaar op rij met hoge temperaturen.

Dat heeft het KNMI maandag bekendgemaakt. Dit jaar staat zelfs op een gedeelde negende plaats in de lijst van warmste jaren sinds 1901.

Zo warm als in 2007 was het echter niet; toen kende De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden.

Januari was een uitschieter met 6,5 graden tegen een langjarig gemiddelde van 2,8 graden.

Sinds het begin van regelmatige temperatuurwaarnemingen in 1706 was het in die maand slechts een keer warmer.

Mei

Ook mei kende bijzonder hoge temperaturen. Met een gemiddelde van 15,7 graden was het de warmste bloeimaand in ruim een eeuw.

Alleen in september, oktober en december waren de temperaturen relatief laag. De afgelopen maand was het tot nu toe gemiddeld 2,6 graden, tegen een gemiddelde van 4 graden gemeten over een langere termijn.

Koudst

Het koudst was het dit jaar tot nu toe in Woensdrecht. Het kwik daalde er maandag 29 december tot -9,2 graden. Mogelijk wordt het de komende dagen plaatselijk nog kouder.

Het Groningse Eelde mocht zich op 2 juli met 34,3 graden verheugen op de hoogst gemeten temperatuur.

Zonnig

Het afgelopen jaar was niet alleen warm, maar ook zonnig. Gemiddeld waren er circa 1795 uur zonneschijn, tegen 1527 normaal.

Ook nu was mei een van de uitschieters. De eerste tien dagen van die maand waren zelfs de zonnigste in minstens een eeuw.

Gemiddeld viel er in het hele jaar 828 millimeter neerslag. Dat is iets meer dan het langjarig gemiddelde van 797 millimeter. Met name in de vakantiemaanden juli en augustus was het nat.