BRUSSEL - De vijf partijen van de demissionaire Belgische regering hopen snel een doorstart te kunnen maken. Die zou er volgens de meeste van hen al voor nieuwjaar kunnen zijn.

De Vlaamse christendemocratische CD&V wil echter eerst nog eens goed doorpraten over enkele knelpunten.

Volgens Joëlle Milquet, leider van de Franstalige christendemocraten, moet het nieuwe kabinet er nog voor nieuwjaar kunnen zitten, zei ze maandag tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Vaart

Ook Herman Van Rompuy, zondag door de Belgische koning Albert benoemd tot formateur, zet er de vaart in.

Maandagochtend om tien uur is hij begonnen met gesprekken met de voorzitters van de vijf coalitiepartners (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten).

Ze worden afzonderlijk door hem ontvangen.

Premier

Van Rompuy, nu nog Kamervoorzitter, wordt naar verwachting de nieuwe premier.

Hij volgt Yves Leterme op, die eerder deze maand aftrad na beschuldigingen dat hij de rechtsgang over de verkoop van Fortis had willen manipuleren.

Vandeurzen

Naast Leterme moet ook minister van Justitie Jo Vandeurzen worden vervangen in het nieuwe kabinet. Vandeurzen zou een van de hoofdrolspelers zijn geweest bij het onder druk zetten van de rechterlijke macht.

Leterme en Vandeurzen ontkennen allebei dat hen blaam treft. Het Belgische parlement is van plan een onderzoek te houden naar de zaak.

Aandrang

De Belgische kranten leggen er maandag de nadruk op dat de christendemocraaat Van Rompuy helemaal geen formateur en premier wilde worden en slechts na veel aandrang van de koning toehapte.

''Formateur tegen wil en dank'', schrijft Het Laatste Nieuws. Le Soir heeft het over ''de nummer één die hij niet wilde zijn''.

De Standaard heeft wel begrip voor de weerzin bij Van Rompuy tegen zijn nieuwe functie. ''In België wil niemand die rotbaan.''