BAIDOA - De Somalische president Abdullahi Yusuf is maandag opgestapt. Yusuf zei tegen leden van het overgangsparlement het te betreuren "dat de internationale gemeenschap zijn regering niet voldoende heeft gesteund".

Hij vertrok vervolgens naar het vliegveld van de plaats Baidoa. Het is niet bekend waar hij heen gaat.

In Baidoa, ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, hebben de Somalische parlementariërs hun tenten opgeslagen.

Yusuf zei dat "het meeste van ons land niet in onze (de regering) handen is en dat we niets hebben om onze soldaten te geven".

De voorzitter van het parlement, sjeik Aden Madobe, neemt Yusufs functies waar. Binnen dertig dagen moet een nieuwe president worden gekozen.

Moedig

De VN-gezant in Somalië, Ahmedou Ould-Abdallah, noemde het aftreden van Yusuf "een patriottische en moedige beslissing". Volgens de diplomaat is "een nieuwe pagina in Somaliës geschiedenis opengeslagen".

Yusuf werd na lange onderhandelingen in oktober 2004 benoemd tot president van de Federale Overgangsregering (TFG).

Dat deden de leden van een overgangsparlement dat in Kenia bijeen was. De TFG moest Somalië weer een centrale en functionerende regering geven. Het land heeft die sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 niet meer gekend.

Gezag

De TFG heeft echter geen gezag kunnen laten gelden en heeft zich slechts dankzij Amerikaans en Ethiopisch militair ingrijpen in Baidoa en delen van Mogadishu kunnen vestigen.

Recente meldingen uit Mogadishu stelden dat Yusufs regeringsgetrouwe soldaten en agenten inmiddels voor het grootste deel zijn gedeserteerd en dat daarmee ook Mogadishu ontglipt aan het gezag van de TFG.