AMSTERDAM - De suggestie dat het regeringsvliegtuig niet vliegveilig is klopt niet. Dat zegt Schiphol in reactie op de uitzending van undercoverjournalist Alberto Stegeman.

In de uitzending liet Stegeman zondag zien dat hij opnieuw de beveiliging van Schiphol heeft gekraakt.

Voor het SBS-programma Undercover in Nederland passeerde hij met een valse toegangspas de hoofdingang van Schiphol-Oost. Een werknemer van Schiphol had hem getipt.

Ook wist Stegeman door te dringen tot de hangar waar het regeringsvliegtuig staat. Daarin worden onder anderen koningin Beatrix en kabinetsleden vervoerd.

Bedrijventerrein

De luchthaven benadrukt dat Schiphol-Oost een bedrijventerrein en geen vliegveld is. Daarom zouden daar minder strenge veiligheidsregels gelden. Voordat een vliegtuig van het bedrijventerrein in bedrijf wordt genomen, worden volgens Schiphol meerdere uitvoerige veiligheidscontroles uitgevoerd.

Als iemand op het bedrijventerrein iets met een vliegtuig heeft uitgespookt, zou dat bij de inspecties aan het licht moeten komen.

Nepbom

In februari plantte Stegeman op de luchthaven nog een nepbom in de laadruimte van een vliegtuig. Die had hij met de personeelspas van iemand anders binnengesmokkeld. Hierdoor werd de beveiliging van de luchthaven flink aangescherpt.