GAZASTAD - De Palestijnse beweging Hamas heeft gedreigd de Israëlische ministers Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken) en Ehud Barak (Defensie) te doden als reactie op de Israëlische militaire acties in Gaza.

Dat heeft de hoge Hamas-functionaris Fatah Hamad gezegd, aldus de Israëlische krant Haaretz maandag.

Hamad zei dat Hamas ook jacht zou maken op hoge Palestijnse functionarissen op de Westelijke Jordaanoever, die met Israël hebben samengespannen. Hamas heeft de macht in de Gazastrook.

De rivaliserende Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het voor het zeggen op de Westelijke Jordaanoever.

Driehonderd mensen

Het Israëlische leger begon zaterdag met het bombarderen van de Gazastrook om een einde te maken aan Palestijnse raketaanvallen. Sindsdien zijn zeker driehonderd mensen omgekomen.

Israël voerde maandag opnieuw enkele acties uit in de Gazastrook. Een van de doelwitten was de Islamitische Universiteit. Volgens getuigen vielen er door die bombardementen geen slachtoffers.

Ismail Haniyah

Een ander doelwit was een huis naast de woning van Hamas-leider Ismail Haniyah. Het kopstuk van de militante beweging was niet thuis. Net als andere Hamas-leiders is Haniyah ondergedoken.

Israëlische gevechtsvliegtuigen namen ook het huis van een bevelhebber van de militaire tak van Hamas onder vuur. Door de aanval zijn zeker zeven doden en twintig gewonden gevallen. Dat hebben Palestijnse artsen gezegd.

Het doelwit van de aanval, Maher Zaqout, was volgens een verklaring van Hamas op het moment van het bombardement niet thuis.

Slachtoffers

Elders op de Gazastrook kwamen volgens artsen ten minste vijf mensen om het leven toen de auto waarin zij reden vanuit de lucht onder vuur werd genomen. De inzittenden zouden gasflessen hebben vervoerd.

China riep Israël maandag op onmiddellijk een punt te zetten achter de militaire operaties in de Gazastrook. Vicepremier Li Keqiang zei dat Peking zich grote zorgen maakt over het grote aantal mensen dat door de Israëlische acties is gedood.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties drong aan op het beëindigen van het geweld in de Gazastrook.

Ministerie

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben maandag in de Gazastrook het ministerie van Binnenlandse Zaken gebombardeerd. Dat heeft Hamas laten weten.

Hamas heeft de macht in handen in de Gazastrook en leidt daar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is niet bekend of er door de luchtacties slachtoffers zijn gevallen.

Meisjes

Vier meisjes van een familie zijn in de nacht van zondag op maandag gedood door de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Dit berichtten medische hulpverleners.

De Israëli's bombardeerden een moskee in Jabalya die vlakbij de woning stond van de meisjes in de leeftijd van één tot twaalf jaar.

Hamas

In Rafah in het zuiden in de dichtbevolkte Gazastrook werden nog twee kinderen, beiden jongens, door de Israëlische aanvallen gedood. In Rafah kwam ook een volwassen man om door de bombardementen. Volgens medische hulpverleners ging het om een lid van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas.