'T HARDE - De politie heeft dinsdag de A28 (Amersfoort - Zwolle) tussen knooppunt Hattemerbroek en Elspeet afgesloten vanwege een bermbrand. Het treinverkeer werd lange tijd stilgelegd. De brand woedde over een lengte van 150 meter. Ongeveer 1,5 hectare bermbegroeiing en bos is verloren gegaan.

De brandweer zette twee pelotons civiele en een peloton militaire brandweer in. De vlammen troffen ook deels een militair schietterrein. Halverwege de avond was het vuur gedoofd. De brandweer blijft in ieder geval de hele nacht nablussen.

De A28 Amersfoort - Zwolle tussen Nunspeet en Wezep blijft vermoedelijk de hele nacht afgesloten. De brandweer heeft de weg nodig om bluswater aan te voeren. Rijkswaterstaat verwacht bij het aanbreken van het eerste daglicht in ieder geval een rijstrook te kunnen openen.

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is vooralsnog weinig bekend. "Waarschijnlijk een weggegooide sigaret of sigaar", aldus een politiewoordvoerder. Aanvankelijk dacht de politie de brand werd veroorzaakt door een auto met pech. Later bleek dat de betreffende auto in de file stond, die was ontstaan na de brand. De bestuurster was onwel geworden door de hitte en is met de ambulance afgevoerd. Door kijkers naar de brand ontstonden enkele kleine aanrijdingen in de omgeving van het vuur.