BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft zondag christendemocraat Herman Van Rompuy benoemd tot formateur. Dat heeft het koninklijk paleis in een mededeling laten weten. Kamervoorzitter Van Rompuy (61) heeft de opdracht aanvaard.

De verwachting is dat Van Rompuy zelf aantreedt als premier en dat de huidige demissionaire regering vrijwel ongewijzigd tot 2011 doorgaat. De voormalige vicepremier Van Rompuy volgt dan Yves Leterme op.

Die trad negen dagen geleden af als premier na aantijgingen dat zijn naaste medewerkers een belangrijke rechterlijke uitspraak hadden geprobeerd te manipuleren.

Enkele dagen geleden zei Van Rompuy nog geen premier te willen worden. Maar onder de Vlaamse christendemocraten was niemand anders te vinden die geschikt en aanvaardbaar was voor de vier andere regeringspartijen.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene (68) was als kandidaat gestuit op bezwaar van de liberalen. Die vinden hem te links. Dehaene wilde bovendien alleen een overgangsregering leiden tot 2009 en niet regeren tot 2011.

Martens

De benoeming van Van Rompuy volgt op gesprekken die oud-premier Wilfried Martens de afgelopen zes dagen voerde met partijvoorzitters.

Martens deed zondagmiddag verslag bij de koning. Kort daarna vroeg de koning Van Rompuy als formateur.

Van Rompuy hielp de koning vorig jaar al bij de formatie. Na zijn benoeming zondag verliet de formateur het paleis zonder commentaar.

De Waalse liberale leider Didier Reynders stelde in een reactie dat de formatie nu snel kan gaan. Doel is dat de regering een doorstart maakt met hetzelfde regeerakkoord.

Constructief

De christendemocratische partij CD&V zei zondag erop te rekenen dat andere partijen zich constructief opstellen. Partijvoorzitter Marianne Thyssen prees Van Rompuy om zijn kwaliteiten. "Van Rompuy zit als Kamervoorzitter in het hart van de federale politiek.

Bovendien heeft hij een lange politieke ervaring", aldus Thyssen. "Hij was een sterke vicepremier in de regeringen-Dehaene en een zeer succesvolle minister van Begroting. Hij heeft ervaring met het leiden van het land in economisch en budgettair moeilijke tijden."