HARARE - Zimbabwe gaat 140 blanke boeren voor de rechter slepen omdat ze hun boerderijen niet hebben verlaten. Dat berichtte staatsmedium The Sunday Mail zondag op basis van een rapport van regeringspartij ZANU-PF.

De boeren hadden hun erven moeten verlaten voor 30 september. Ze moesten plaatsmaken maken voor landloze zwarte Zimbabwanen in het kader van het omstreden landhervormingsprogramma van president Robert Mugabe dat in 2000 begon.

De krant vermeldde niet wat de boeren ten laste wordt gelegd, maar volgens juridische experts zal het gaan om het betreden van verboden terrein.

In het rapport stond verder dat op ruim 270 boerderijen die in bezit zijn van dertien landen, waaronder Nederland en België, geen beslag wordt gelegd. Zij vallen onder een bepaald beschermingsakkoord.

Mugabe

Onder Mugabe's programma zijn in totaal zeker vierduizend boerderijen van blanken in beslag genomen. De meeste zwarte Zimbabwanen die ze overnamen hadden onvoldoende kennis en middelen om de boerderijen te runnen, wat tot grote voedseltekorten leidde.

Mugabe wijt de economische crisis in het land en de voedseltekorten echter aan sancties van westerse landen en droogte. Tientallen boze boeren verlieten Zimbabwe om opnieuw te beginnen in andere Afrikaanse landen. Anderen proberen via de rechter hun landgoederen te behouden.

Programma

Het landhervormingsprogramma loopt bijna ten einde. Tot dusver mochten slechts 440 blanke boeren hun boerderij houden.