NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Israël in een spoedbijeenkomst opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan de gewelddadigheden in de Gaza-strook.

De zitting begon zaterdagavond om 22.00 uur (zondag 04.00 uur Nederlandse tijd) op verzoek van Libië, het enige Arabische lid van de vijftien leden tellende raad.

Na een vier uur durende vergadering zei de Veiligheidsraad in een verklaring zich ernstige zorgen te maken over de escalatie in de Gazastrook. De leden roepen de betrokken partijen op om ''onmiddellijk een einde te maken aan al het geweld en alle militaire activiteiten''.

Verdedigen

Eerder had Israël een brief gestuurd naar VN-chef Ban Ki Moon waarin het de operatie verdedigde. Volgens Israël was de aanval nodig om zich te verdedigen tegen de voortdurende terreuraanslagen van de radicaalislamitische organisatie Hamas. Jeruzalem stelt Hamas als enige verantwoordelijk voor de gebeurtenissen.

De Veiligheidsraad riep beide partijen ook op zich te richten op de humanitaire en economische hulp voor de bevolking in de Gazastrook. De raad vroeg Israël de grenzen te openen, zodat vrachtwagens met voedsel, medicijnen en brandstof het gebied in kunnen.

Doden

De Israëlische aanvallen gaan ondertussen onverminderd door. De luchtmacht heeft zaterdagavond laat een moskee in Gaza-stad gebombardeerd. Dat meldde de radicale Palestijnse beweging Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook. Volgens de Palestijnse hulpdiensten zijn bij de aanval zeker twee doden gevallen.

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat het islamitische gebedshuis is gebombardeerd omdat het werd gebruikt voor ''terroristische activiteiten''.

Ook werd zondagochtend vroeg het gebouw van de pro-Hamaszender Al Aqsa gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Het tv-station bleef echter in de lucht door uit te zenden vanaf een andere locatie. In totaal waren er in de nachtelijke uren circa twintig luchtaanvallen.

Raketten

Palestijnse medische bronnen meldden dat in het oosten van Gaza-stad twee Hamas-leden zijn omgekomen die probeerden zelfgemaakte raketten richting Israël af te vuren. Een andere Palestijn overleed aan zijn verwondingen die hij bij een Israëlische luchtaanval eerder op de dag had opgelopen.

Het totale aantal Palestijnse doden sinds het begin van de Israëlische militaire operatie zaterdag in de Gazastrook zou daarmee op zeker 271 zijn gekomen. Er vielen tot nu toe circa 620 gewonden.

Reservisten

De Israëlische radio meldde zaterdagavond dat extra grondtroepen en militaire voertuigen naar de grens met de Gazastrook zijn gestuurd. Zondag werd bekend gemaakt dat Israël 6500 reservisten heeft gemobiliseerd.

Het gaat  om gevechtseenheden en eenheden die kunnen worden ingezet aan het thuisfront.

Voorkomen

Ook de Palestijnse president Mahmud Abbas denkt dat Hamas de aanvallen had kunnen voorkomen.

“We praatten met hen en zeiden, 'alstublieft, we vragen jullie maak geen einde aan het bestand. Laat het bestand voortduren', zodat we hadden kunnen voorkomen wat er is gebeurd'', aldus Abbas.

Eerder deze maand kwam er formeel een einde aan een vredesbestand dat zes maanden heeft geduurd. Het bestand, dat door bemiddeling van Egypte tot stand kwam, werd begin november geschonden door Israëlische militaire acties en beschietingen door Hamas.

Israël heeft herhaaldelijk gedreigd met een militaire invasie van de Gazastrook om een einde te maken aan de regering van Hamas.

Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is 'zeer bezorgd' over de situatie in Gaza. Hij roept Israël op tot maximale terughoudendheid om zo verdere burgerslachtoffers te voorkomen, laat hij zaterdag via een woordvoerder weten.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt de reactie van minister Maxime Verhagen op de luchtaanvallen op Gaza beneden peil en eenzijdig. Behalve de provocaties van Hamas, moeten ook de luchtaanvallen van Israël veroordeeld worden, aldus Kant zondag. De SP veroordeelt ook het buitensporige en gewelddadige optreden van Israël via luchtaanvallen op Gaza. De socialisten roepen het kabinet op hetzelfde te doen.

Terughoudendheid

Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de provocaties van Hamas die tot deze situatie hebben geleid. Verhagen riep Israël zaterdag op tot maximale terughoudendheid om verdere slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen.

Kant: ''De oproep aan Israël is volstrekt onvoldoende. Dit is een disproportionele reactie op een disproportioneel gewelddadig optreden van Israël. Hier past maar één reactie: veroordeling en oproep tot stoppen van het geweld. En een oproep tot een hernieuwd invoeren van een staakt het vuren.''

Wilders

PVV-leider Geert Wilders stelt zich op achter Israël in het conflict in het Midden-Oosten. ''Geweld tegen terreur is zelden buitenproportioneel'', reageerde hij zondag op de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook.

''Als wij terroristen vlak over de grens in België of Duitsland hadden die Maastricht of Breda met raketten bestookten en een bestand staakten'' zou Wilders, als hij minister van Defensie was, precies hetzelfde hebben gedaan als Israël.

Wilders wijst erop dat de Palestijnen zelf Hamas hebben gekozen in verkiezingen. Hij vindt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. ''De aanleiding is blinde haat. Daar helpt helaas geen dialoog tegen. Als je volk en land in zijn bestaan wordt bedreigd en beschoten door terroristen, schiet je terug''.
 

Bombardementen Gazastrook