HILVERSUM - Herman Wijffels, de topbankier die als informateur de basis legde voor het huidige kabinet, is voorstander van een onafhankelijk onderzoek naar de politieke steun van ons land aan de oorlog in Irak.

Hij zegt dat zondagavond in het IKON-tv-programma Spraakmakende Zaken. ''Als er dingen gebeuren waar je achteraf van denkt: had dat nou wel gemoeten, is het altijd verstandig om te kijken of je daar geen lessen uit kunt trekken''.

De PvdA is altijd een voorstander geweest van zo'n onderzoek, maar onder druk van het CDA werd tijdens de onderhandelingen onder leiding van Wijffels afgesproken dat de Tweede Kamer er in de huidige regeerperiode niet toe zou overgaan.

Namens de PvdA nam Tweede Kamerlid Jacques Tichelaar deel aan de onderhandelingen, samen met PvdA-leider Wouter Bos. Tichelaar wilde zaterdag voor de TROS-radio niet uit de school klappen over de vertrouwelijke gesprekken, maar voegde er wel aan toe: ''Er wordt dan hard onderhandeld''. Bos heeft inmiddels gezegd dat hij bij deelname aan een volgende formatie zal aandringen op een Irak-onderzoek.

De regering heeft deze maand op aandringen van PvdA-senator Klaas de Vries een aantal vragen over de besluitvorming rond de politieke steun aan de oorlog in Irak beantwoord. De Eerste Kamer heeft aangedrongen op meer uitleg van de regering, maar een onderzoek is niet uitgesloten als de senaat de antwoorden op vervolgvragen te vaag vindt. De PvdA in de Eerste Kamer is niet gebonden aan het coalitieakkoord en ook de VVD voelt voor een onderzoek als de antwoorden van het kabinet mistig blijven.

Wijffels zegt dat het ''niet gebruikelijk is om als informateur uit de school te klappen''. Hij laat in het midden of hij invloed heeft uitgeoefend op de omstreden afspraak: ''Misschien is dat wel gebeurd''.