WASHINGTON - Steeds meer Amerikaanse families met kinderen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ongeveer 41 procent van de populatie daklozen in de VS bestaat uit gezinnen met kinderen. Nog eens 5 procent zijn kinderen die alleen leven.

Dat blijkt volgens USA Today uit onderzoek in 25 Amerikaanse steden. Het percentage dakloze families met kinderen was 34 in het jaar 2000.

Het precieze aantal daklozen is de VS is onbekend. Sommigen zijn maar een paar maanden dakloos en sommigen leven niet op straat maar bijvoorbeeld bij hun ouders of familieleden. Ze maken dan geen gebruik van de opvangcentra, die het cijfermateriaal over de daklozen in het land vooral leveren. De volgens deskundigen betrouwbaarste schatting stelt dat zeker 3,5 miljoen mensen per jaar voor korte of langere tijd dakloos zijn.

Ontslaggolven

De toename van het aantal dakloze families hangt vooral samen met recente ontslaggolven. Voor honderdduizenden families die het toch al financieel zwaar hadden, restte weinig anders dan hun huis te koop te zetten en de straat op te gaan. De hypotheek was niet meer op te brengen en de toch al torenhoge schulden bij vooral creditcardbedrijven bleven onbetaald.

Voor de meesten is er geen uitkering en als er al een uitkering is, levert die onvoldoende op om alle monden in een gezin te kunnen voeden. Vorig jaar werd een recordaantal van 1,5 miljoen Amerikaanse burgers formeel bankroet verklaard. In 1980 beliep dat aantal 289.000. In de VS leven in totaal circa 280 miljoen mensen.

Bezuinigingen

De jongste economische neergang in de VS ging gepaard met verdere beperkingen van sociale overheidsuitgaven, fors stijgende huizenprijzen en financiële tekorten bij opvangcentra. Deze ’shelters’ zijn in toenemende mate gedwongen mensen te weigeren. Liefdadigheidsinstellingen kampen op hun beurt met verminderde inkomsten. De beperkte opleving van de Amerikaanse economie levert intussen geen extra banen op.