RIJSWIJK - Het teruggelopen aanbod van stroom is dinsdag veroorzaakt doordat een centrale is uitgevallen. Naar verluidt gaat het om de Amercentrale in Geertruidenberg, die eigendom is van Essent.

Een woordvoerder van Essent wilde dit bevestigen noch ontkennen. “Uit concurrentieoverwegingen doen wij nooit mededelingen over individuele centrales of eenheden.”

De kolengestookte Amercentrale is met een opgesteld vermogen van megawatt een van de grotere centrales in Nederland. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het uitvallen van de centrale en hoe lang het gaat duren.

De lagere productie in combinatie met een verhoogde vraag noodzaakte de landelijk netbeheerder Tennet dinsdagmorgen om een groot deel van het reservevermogen in te zetten, teneinde de stroomvoorziening in Nederland overeind te kunnen houden.

Het komt vaker voor dat een centrale uitvalt wegens een storing of wegens onderhoud. Meestal merkt de buitenwacht daar niets van. Juist om de stroomvoorziening op peil te houden, hanteert landelijk netbeheerder Tennet een reservevermogen. Normaal gesproken zit die ruim boven de 1400 megawatt.

Door de hitte daalde het reservevermogen maandag tot ver onder de 700 megawatt. Dat was reden voor Tennet om Code Rood af te kondigen. Door de hoge temperatuur van het oppervlaktewater kunnen centrales minder produceren.

Van het resterende reservevermogen van 490 megawatt moest Tennet dinsdag bijna 400 megawatt inzetten.