TEL AVIV - Het aantal mensen dat is omgekomen tijdens de Israëlische luchtaanvallen op gebouwen van Hamas in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 220. Zeker zevenhonderd mensen raakten gewond.

Dat heeft het hoofd van de nooddiensten in de Gazastrook gezegd. Hij liet weten dat het dodental opgelopen is door nieuwe bombardementen en doordat er slachtoffers onder het puin zijn gevonden.

Onder de doden bevinden zich hoge functionarissen, onder wie de gouverneur van Centraal-Gaza, de chef van politie die door Hamas was benoemd en het hoofd van de veiligheidsdienst van Hamas.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op zeker dertig verschillende doelen in Gaza-Stad. De aanvallen zouden gericht zijn op gebouwen en installaties van de radicale Hamasbeweging.

Verantwoordelijkheid

Het Israëlische leger bevestigde dat het aanvallen heeft uitgevoerd. ''Onze luchtmacht heeft massaal aanvallen uitgevoerd op de infrastructuur van Hamas in de Gazastrook om een einde te maken aan de terroristische aanvallen van de afgelopen weken op Israëlische burgerdoelen'', aldus een woordvoerder.

''We hebben de burgerbevolking van de Gazastrook gewaarschuwd voor onze aanvallen. Hamas is geheel verantwoordelijk voor deze situatie. ''Dit is slechts het begin'', zei een woordvoerder van het Israëlische leger.

Hij voegde eraan toe dat de operaties doorgaan zo lang dat nodig is.

Wraak

Israël houdt rekening met verder reikende Palestijnse raketaanvallen op Israëlisch grondgebied als wraak voor de bombardementen. De Israëlische premier Ehud Olmert riep zaterdag de bevolking in het zuiden op zich schrap te zetten.

Hij sloot niet uit dat op korte termijn het aantal raketten zal stijgen. De projectielen zouden ook meer Israëlisch grondgebied kunnen treffen dan tot nu toe gebruikelijk.

De leider van het radicaalislamitische Hamas-regime in de Gazastrook, Ismail Haniyeh, beschuldigde Israël na de militaire operatie van zaterdag van een bloedbad. Hij bezwoer het Palestijnse gebied nooit op te geven.

Met ruim tweehonderd slachtoffers geldt zaterdag inmiddels als de dag met het hoogste dodental in zestig jaar van het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen in het Midden-Oosten.

Derde Intifada

De leider in ballingschap van de radicaalislamitische Hamas-beweging, Khaled Meshaal, heeft zaterdag opgeroepen tot een derde opstand (intifada) tegen Israël. In een gesprek met de Arabische nieuwszender al-Jazeera maande hij het Palestijnse volk tot een "militaire intifada tegen de zionistische vijand''.

Het verzet gaat door met zelfmoordaanslagen, aldus Meshaal, die in de Syrische hoofdstad Damascus leeft. De extremist reageerde op het Israëlische offensief tegen het Hamas-regime in de Gazastrook.

Bezorgd

Internationaal is bezorgd gereageerd op de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, riep op tot ''een onmiddellijk staakt-het-vuren'', net als onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Egypte heeft de aanvallen scherp veroordeeld. Caïro had er bij de Palestijnse groeperingen op aangedrongen het vredesbestand te verlengen dat vorige week afliep.

Arabische ministers van Buitenlandse Zaken komen zondag of maandag in Caïro in spoedzitting bijeen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen.

De Verenigde Staten verzochten Israël zaterdag te proberen geen burgers te doden. Ook riep het Witte Huis strijders van Hamas op te stoppen met het afvuren van raketten als ze willen dat het bommengooien stopt.

Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen is 'zeer bezorgd' over de situatie in Gaza. Hij roept Israël op tot maximale terughoudendheid om zo verdere burgerslachtoffers te voorkomen, laat hij zaterdag via een woordvoerder weten.

De CDA'er veroordeelt de provocaties van Hamas die aan de Israëlische luchtaanvallen voorafgingen.

Oud-premier Dries van Agt sprak in het tv-programma Nova over een ''oorlogsmisdaad'' door Israël. Hij vindt dat Nederland binnen de Europese Unie moet ''bewerkstelligen dat meer recht wordt gedaan''. In de grondwet staat dat Nederland de internationale rechtsorde dient te bevorderen, aldus Van Agt.

Bombardementen Gazastrook