AMSTERDAM – Oud-ministers van Verkeer voorspellen dat de invoering van de kilometerheffing door Camiel Eurlings in 2011 gaat mislukken.

Dat meldt het Nederlands Dagblad. Volgens de oud-ministers tuigt het kabinet “een veel te complex systeem op”. Ze denken dat het rekeningrijden gaat mislukken door gebrek aan politieke steun en acties van de autolobby.

Vrachtwagenchauffeurs moeten van Eurlings in 2011 per gereden kilometer betalen. Hij wil dat automobilisten geleidelijk vanaf 2012 een meetkastje in de auto krijgen en een rekening voor elke gereden kilometer. Die rekening is afhankelijk van de plaats, tijd en verschillende milieukenmerken. De wegenbelasting en aanschafbelasting BPM moeten verdwijnen.

Annemarie Jorritsma

Voormalig minister Annemarie Jorritsma pleit voor een vast bedrag per kilometer: “Het is nodeloos ingewikkeld. Zet eerst de kerstboom neer en hang dan de ballen erin. Anders mislukt het. Als straks de verkiezingen naderen, haken CDA en PvdA af. Uit angst om zetels te verliezen.”

Oud-minister Tineke Netelenbos vindt het systeem complex: “Neem de milieu-eisen: veel te ingewikkeld. Daar komen ze nooit uit.” Volgens voormalig minister Neelie Kroes is het draagvlak “er niet echt”. Kroes' opvolgster Hanja Maij-Weggen vindt dat er teveel dingen zijn bedacht: “Dat is onverstandig.” Karla Peijs vindt het onverstandig om de heffing eerst voor vrachtwagens in te voeren: “Het zal nog een hele kunst zijn voor Camiel om het draagvlak te behouden.”

Komend voorjaar kijkt de Tweede Kamer naar de Wet kilometerprijs die over het rekeningrijden gaat.