ISLAMABAD - De Verenigde Staten hebben India en Pakistan vrijdag opgeroepen het politieke conflict tussen beide niet te laten escaleren.

De betrekkingen tussen deze Aziatische landen zijn verslechterd sinds de aanslag van islamitische extremisten op de Indiase havenstad Mumbai. Volgens India opereerden de daders vanuit Pakistan.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis hebben Amerikaanse diplomaten intensief contact met Pakistan en India om verdere escalatie te voorkomen. Pakistan heeft de verloven van alle militairen ingetrokken en troepen verplaatst naar de grens met India.

Het zou gaan om 20.000 man. De regering in New Delhi gaf vrijdag een negatief reisadvies voor Pakistan.

Aangevallen

Premier Yousuf Raza Gilani herhaalde zaterdag dat zijn land niet uit is op oorlog met India. Hij voegde er echter wel aan toe dat Pakistan terug zal slaan als het wordt aangevallen.

''We willen vriendschappelijke relaties met onze buren'', zei hij tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de vorig jaar vermoorde ex-premier Benazir Bhutto.

Zardari

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Bhutto, beloofde India dat hij de Pakistaanse extremistische groepen zal aanpakken op Pakistaans grondgebied.

Hij waarschuwde India zelf geen actie te ondernemen tegen de extremisten. Zardari riep India op tot een dialoog.

Hij zei dat dit de enige manier is om de spanningen tussen beide kernmachten te verminderen.