SYDNEY - Een Australische man moet een schadevergoeding van omgerekend 50.000 euro betalen omdat hij vuige roddels over een 'bevriend' gezin verspreidde.

Door de kwaadsprekerij namen de sociale contacten van de ouders af en werden de kinderen gepest op school, meldden Australische media zaterdag.

Een rechtbank in Sydney oordeelde dat het gezin door de laster ernstig in diskrediet is gebracht en dat daarom een zware geldboete op zijn plaats is. Naast de schadevergoeding zal de dader nog diep in de buidel moeten tasten voor de gemaakte proceskosten.

Gepest

De zaak kwam aan het rollen toen een van de kinderen van het gezin huilend tegen haar moeder opbiechtte dat ze werd gepest door schoolgenootjes, omdat haar ouders 'dieven', 'onbetrouwbaar' en 'slangen' zouden zijn. De roddel bleek afkomstig van een bekende, met wie de vader van het gezin al jaren zaken deed en met wie hij een belangstelling voor godsdienst deelde. Hun beider kinderen zaten op dezelfde school.

''Pas op met wat je zegt, zeker als je niet kunt bewijzen dat de dingen die je zegt waar zijn, want dat kan je een hoop geld kosten'', zei een Australische advocaat gespecialiseerd in lasterzaken in een reactie op het vonnis.