DE BILT - De laatste dagen van het jaar worden de eerste ijsdagen van het jaar. Op ijsdagen blijft het gedurende een heel etmaal vriezen. In elk geval tot aan de jaarwisseling blijft het winteren, daarna wordt het waarschijnlijk kwakkelen, voorspelt het KNMI.

Aan het eind van het jaar ligt op water van ongeveer 2 meter diep tussen de 4 en 7 centimeter ijs.

''Door de soms krachtige oostenwind is het voor het gevoel erg koud, maar het is wel zonnig'', aldus het KNMI.

In 2008 stond de teller voor het aantal ijsdagen nog op nul. Normaal gesproken komt het aantal ijsdagen in een jaar tijd op acht in De Bilt.

Schaatsijs

Goed schaatsijs hebben we de afgelopen jaren nauwelijks gehad. ''Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was.''

Vijf jaar geleden, in de winter van 2003, lag er voor het laatst ijs van enige betekenis. Voor een serieuze ijslaag moeten we terug naar 1997. Toen lag er op sommige plaatsen 32 centimeter.

Bewolking

''De laatste dagen van dit jaar kan het ijs langzaam aangroeien'', stelt het KNMI. De groei van ijs is niet alleen afhankelijk van de temperatuur, ook wind, bewolking en vochtigheid spelen een rol, alsmede diepte en stroomsnelheid van het water.

Bewolking heeft 's nachts een temperende werking op de ijsvorming, maar beschermt het overdag juist weer tegen de warme zon.

Wind versnelt het bevriezingsproces meestal. Maar harde wind doet juist het tegengestelde.