WASHINGTON - Drie op de vier Amerikanen zijn blij dat president George Bush binnenkort vertrekt. Ruim een kwart van de ondervraagden vindt Bush de slechtste president ooit.

Dat bleek vrijdag uit een onderzoek van CNN/Opinion Research.

Bij zijn aantreden in 2001 zagen zes op de tien Amerikanen Bush als een sterke, besluitvaardige president.

Dat werd bevestigd na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001.

Zelfvertrouwen

Ook bij aanvang van zijn tweede ambtstermijn in 2005 werd Bush nog als goede president gezien. Dat is sinds begin 2008 vrijwel weg, aldus het onderzoek. Slechts 20 procent vindt dat Bush zelfvertrouwen uitstraalt.

Toch gaf 23 procent van de ruim duizend respondenten aan de vertrekkende president te zullen missen als hij weg is. Een derde van de Amerikanen hoopt Bush in een publieke functie terug te zien.

Obama

Uit een enquête van USA TODAY/Gallup bleek vrijdag dat Barack Obama de meest bewonderde man van het land is. 32 Procent van de ondervraagden koos voor de aanstaande president.

Op grote afstand met 5 procent van de ondervraagden achter zich eindigde Bush hier op de tweede plaats.

Clinton

De toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, staat bij de vrouwen bovenaan, gevolgd door oud-vicepresidentskandidate Sarah Palin.

De toekomstige first lady Michelle Obama moet op plaats vijf talkshowdiva Oprah Winfrey en de huidige minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice voor zich dulden.