UTRECHT - Een op de tien chauffeurs en controleurs in het stads- en streekvervoer heeft te maken gehad met lichamelijk geweld.

Een op vijf heeft een doodsbedreiging naar het hoofd geslingerd gekregen en driekwart is uitgescholden. Dat blijkt uit een enquête die het NIPO heeft gehouden in opdracht van CNV Bedrijvenbond en RTL.

Vakbondsbestuurder Wyb Kusters is behoorlijk geschrokken van de resultaten. Hij vindt dat werkgevers meer moeten doen om het personeel bescherming te bieden.

''Zij moeten soms maar harde keuzes maken door ritten te schrappen.'' Ook de opvang van personeel dat onheus is bejegend kan beter, meent hij.

Niet alledaags

''Natuurlijk wisten we al dat de bejeging van chauffeurs en controleurs in het stads- en streekvervoer niet alledaags is. Maar toch noopt deze uitslag tot verscherping van maatregelen.''

Als het op bepaalde trajecten echt uit de hand loopt, moeten werkgevers een rit maar niet meer uitvoeren, vindt Kusters. ''Dan kijken wij vervolgens wel hoe de samenleving daarop reageert.'' Ook voor de overheid is dat een teken dat er iets moet gebeuren.