AMSTERDAM - Van India tot Indonesië hebben mensen vrijdag met gezamenlijke gebeden, maaltijden en wakes de slachtoffers herdacht van de tsunami die vier jaar geleden in landen in de Indische Oceaan 230 duizend levens eiste en talloze verwoestingen aanrichtte.

Voor velen was de herdenking een moment van bezinning over hun levens en over de voortgang van de herbouw van huizen en gemeenschappen die door de reusachtige golven werden weggevaagd.

Slachtoffer

Voor Ibrahim Musa (42) uit de Indonesische provincie Atjeh is het alsof de tsunami gisteren toesloeg, zo vers liggen de gebeurtenissen nog in zijn geheugen. "Zelfs na vier jaar kan ik niet vergeten hoe ik mijn vrouw en baby ben verloren. Ik heb drie jaar naar ze gezocht, maar moet accepteren dat ze voor altijd weg zijn."

Thailand

Op stranden in Thailand, waar duizenden Thai en toeristen omkwamen, staken familieleden kaarsen aan en werd een ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de honderden niet geïdentificeerde slachtoffers. In India spraken mensen van verschillende religieuze achtergrond gebeden uit en werden stiltemomenten gehouden.

Heropbouw

Vier jaar na de ramp zijn honderdduizenden huizen, scholen, ziekenhuizen en bedrijven weer herbouwd. Hulporganisaties hebben miljarden euro's gestoken in reconstructieprojecten. Toch zijn duizenden families in de regio nog altijd dakloos of verblijven in tijdelijke woningen.