JEVPATORIA - Het dodental door een explosie in een appartementencomplex in de Oekraïense stad Jevpatoria, is opgelopen tot 27. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. Dat meldde het Oekraïense ministerie van Noodsituaties vrijdag.

Tot dusver zijn 21 mensen gered, vijf van hen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. Reddingswerkers zoeken in het puin van de vijf verdiepingen tellende flat naar mogelijke overlevenden. De hoop dat nog slachtoffers levend onder het puin liggen, is zeer klein.

Lichamen

Kort na de explosie troffen reddingswerkers negen lichamen aan. De hulpverleners vonden daarna gestaag meer stoffelijke overschotten.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden zeker vier doden geborgen. Het zoeken zal nog enige tijd in beslag nemen omdat niet duidelijk is hoeveel mensen zich in het gebouw bevonden ten tijde van de explosie.

Joesjtsjenko

President Viktor Joesjtsjenko riep vrijdag uit tot dag van nationale rouw om de doden te herdenken. Hij bezocht de plaats van de ramp, samen met premier Julia Timosjenko.

Het gebouw in de badplaats aan de Zwarte Zee is door de explosie tijdens kerstnacht helemaal ingestort. Vermoedelijke oorzaak is de ontploffing van gasflessen die illegaal lagen opgeslagen in de kelder van het veertig jaar oude appartementencomplex.