BELGRADO - De voortvluchtige Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic is een gevaar voor zijn omgeving. Dat staat volgens de Servische publieke omroep RTS in een document van de opsporingsdiensten die op Mladic jagen.

In het document zou hij zelfs een tijdbom worden genoemd.

Het journaal van de RTS meldde donderdagavond dat uit onder meer onophoudelijke bezorgdheid voor zijn eigen gezondheid, overdreven hygiëne en voortdurende beledigingen tegen toegewijde helpers zou blijken dat de oud-generaal paranoïde is.

Volgens het document, waarin de RTS inzage heeft gehad, loopt Mladic in de gehuurde woningen waar hij zich verbergt uitsluitend op sokken en komt hij niet in de buurt van ramen, ook al zijn de rolluiken permanent gesloten.

Beledigen

Hij zou zijn lijfwachten beledigen en kleineren. Zijn voedsel moet volgens de RTS eerst door anderen worden geproefd. Als er wordt aangebeld bij de woning waar hij verblijft, zou hij elke keer denken dat hij gearresteerd wordt.

De Servische opsporingsdiensten zijn er overigens vast van overtuigd dat Mladic, die bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, zich niet vrijwillig zal overgeven. Zij vrezen dat er bij een eventuele arrestatie onschuldige slachtoffers zullen vallen.