DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft tijdens de kerstdagen een troepenbezoek in Afghanistan afgelegd.

Hij werd vergezeld door de commandanten van de land- en luchtmacht, luitenant-generaal Rob Bertholee en luitenant-generaal Jac Jansen. Dat heeft Defensie donderdag bekendgemaakt.

De minister bezocht zowel de Nederlandse militairen op het hoofdkwartier van de internationale troepenmacht ISAF in Kabul, als in de provincies Uruzgan en Kandahar in het zuiden van het land.

In Uruzgan deed hij behalve Kamp Holland, ook Deh Rawod en Chora aan om de uitgezonden militairen en burgers tijdens de kerstdagen een hart onder de riem te steken.

"Namens het hele kabinet wordt met u meegeleefd en dat geldt vast ook voor de rest van Nederland."

Mark Weijdt

In een toespraak stond de minister ook stil bij het overlijden van sergeant Mark Weijdt, die afgelopen vrijdag sneuvelde door een geïmproviseerd explosief.

De minister prees de troepen die gevechtskracht combineren met ontwikkeling en diplomatie. "Samen met het Afghaanse leger worden veel resultaten geboekt. We zijn er echter nog lang niet."

Lappendeken

Van Middelkoop gaf verder aan dat de angst voor een lappendeken van verschillende nationaliteiten die met elkaar tijdens de missie moeten samenwerken, onterecht was.

Het blijkt in de praktijk te leiden tot een uitstekende samenwerking tussen Nederlanders, Afghanen en andere coalitiepartners. Eerder veegde de minister al de angst van tafel dat de komst van duizenden Amerikaanse militairen de Nederlandse aanpak in gevaar brengt.

Kerstviering

Op kerstavond woonden Van Middelkoop en zijn gezelschap de oecumenische kerstviering van de Nederlandse, Australische, Franse, Slowaakse en Singaporese troepen op Kamp Holland bij. Luchtmachtcommandant Jac Jansen schoof aan bij het kerstdiner van de luchtmachtmilitairen van de Air Task Force en het overige op Kandahar geplaatst Nederlands personeel.

De minister bezocht verder de patrouillebasis Buman, van waaruit hij is rondgeleid langs de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum, de nieuwe bazaar van Sorgh Margab en een nabijgelegen politiepost waar het Nederlandse Police Mentoring Team aan het werk was.