AMSTERDAM - De Britse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter is op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dat donderdag bekend gemaakt.

De auteur leed al jaren aan kanker overleed woensdag aan de gevolgen van zijn ziekte, dat meldt The Guardian.

Pinter begon zijn literaire loopbaan in 1950 als dichter en toerde in de jaren erna als toneelspeler door Ierland en speelde stukken van Shakespeare.

In 1957 debuteerde hij als toneelschrijver met 'The Room', waarna hij werd ontdekt door theaterimpresario Michael Codron. Hij haalde Pinters 'The Birthday Party' naar Londen.

Hij brak in '59 definitief door met zijn toneelstuk 'The Caretaker', dat in 1963 werd verfilmd en goed was voor diverse prijzen. Hij verwierf verder grote bekendheid met 'The Homecoming' uit 1964. 

"Hij was geweldig en het was een voorrecht om meer dan 33 jaar met hem samen te zijn. Hij zal nooit worden vergeten", aldus Pinters weduwe Lady Antonia Fraser tegen The Guardian.

Nobelprijs

Pinter, die wordt gezien als een van de meest vooraanstaande Britse toneelschrijvers van na de oorlog, won in 2005 de Nobelprijs voor de Literatuur. In Frankrijk is hij voor zijn oeuvre met de Molière D'Honneur onderscheiden.

In totaal schreef Pinter meer dan dertig toneelstukken en vele scenario's voor tv en film.