TEL AVIV - Als antwoord op aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza bereidt Israël een militaire operatie voor in de Palestijnse kuststrook. Dat meldden Israëlische media donderdagochtend.

De Israëlische strijdkrachten zouden woensdag het groene licht hebben gekregen voor het offensief, aldus de Jeruzalem Post.

Onder meer zware luchtaanvallen op doelen van Hamas en de Islamitische Jihad staan gepland. De krant Haaretz berichtte dat doelen zijn uitgekozen die voor de politieke en militaire leiding van Hamas van strategisch belang zijn.

Antwoord

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zei woensdagavond op de televisie dat hij de strijdkrachten de opdracht heeft gegeven een antwoord op de raketbeschietingen voor te bereiden.

Hamas is verantwoordelijk en zal de prijs betalen, aldus de minister.

Gesprek

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni reisde donderdag naar Caïro voor een gesprek met de Egyptische president Hosni Mubarak over de gespannen situatie in Gaza. Daar stelde zij dat Israël de aanvallen van Hamas niet tolereert.

''Hamas moet begrijpen dat onze ambitie voor vrede niet betekent dat we deze situatie zullen accepteren'', aldus Livni. ''Genoeg is genoeg. De situatie gaat veranderen.''

Olmert

De Israëlische premier Ehud Olmert riep donderdag Palestijnen op hun leiders af te zetten.

''Hamas vuurt op ons en op de elektriciteitscentrale die Gaza van energie moet voorzien. Stop hen. Stop jullie vijand en de onze'', zei Olmert, die verder stelde geweld niet te schuwen in het conflict.

Beide politici zeiden niet hoe en wanneer actie zal volgen.