TILBURG - Slachtoffers van rampen hebben behoefte aan erkenning en informatie. De rijksoverheid zou een 'belangengericht nazorgbeleid' moeten ontwikkelen.

Dat stelt juriste Karin Ammerlaan op grond van eigen onderzoek. Ammerlaan promoveert op 9 januari aan de Universiteit van Tilburg.

Volgens het onderzoek van Ammerlaan staat bij slachtoffers van rampen het financiële belang niet op de eerste plaats. ''Ze willen weten wat er gebeurd is en ze willen dat partijen ter verantwoording worden geroepen.'' Excuses willen ze volgens Ammerlaan als daarvoor aanleiding is.

Onderzoek

Ook vinden de slachtoffers het belangrijk op de hoogte te worden gehouden over onderzoek en de schadeafwikkeling. Dat helpt bij de verwerking van het leed. Ook de communicatie van de overheid met de slachtoffers dient te worden verbeterd.

Zo zouden slachtoffers meer betrokken moeten worden bij het proces van politieke verantwoording na een ramp, bijvoorbeeld bij debatten daarover.

Materiële behoeften

Ammerlaan constateert dat de overheid een grote rol is gaan spelen bij de afwikkeling van rampen als bij de Bijlmerramp, de Nieuwjaarsbrand in Volendam en de Schipholbrand. Meestal wordt vooral alleen gekeken naar de materiële behoeften van de slachtoffers.

De juriste vindt dat de overheid de slachtoffers op de hoogte moet houden van het leerproces na een ramp: hoe rampen voorkomen kunnen worden. Op het juridische vlak wil ze een structurele regeling voor alle soorten rampen, die een lappendeken van overheidsregels moet voorkomen.

Verantwoordelijk

Ammerlaan vindt dat het mogelijk moet worden dat slachtoffers collectief de overheid of bouwers verantwoordelijk stellen voor geleden schade.

Daarin voorziet de Nederlandse wet momenteel niet. Wat dat betreft zou het Amerikaanse aansprakelijkheidsrecht een voorbeeld kunnen zijn, vindt ze.