BRUSSEL - De Belgische oud-premier Wilfried Martens, die namens de Belgische koning oplossingen zoekt voor de politieke crisis, trekt volgens politici nog deze week conclusies.

Martens rondt al woensdagmiddag zijn gesprekken met partijvoorzitters af. Hij weigerde alleen de voorzitter van het extreemrechtse Vlaams Belang te ontvangen, die daartegen met spandoeken en liederen betoogde.

Geschilpunt

Meest besproken geschilpunt onder de partijvoorzitters is of de huidige vijf regeringspartijen moeten doorgaan tot de regionale verkiezingen in juni of tot de geplande parlementsverkiezingen in 2011.

Van de regeringspartijen wil alleen het Vlaamse liberale Open VLD de verkiezingen houden in juni. Samenvallende verkiezingen voor zowel deelstaten, het federale en Europese parlement zouden een einde maken aan de permanente verkiezingskoorts onder Belgische politici.

Maar de andere regeringspartijen willen het geplande mandaat afmaken tot 2011. Dat zorgt voor meer stabiliteit, stelde voorzitter Didier Reynders van de Franstalige liberale MR na zijn gesprek met Martens.

Dehaene

Onzeker is of een langdurige regering een beroep kan doen op Jean-Luc Dehaene (68), die veel wordt genoemd als kandidaat-premier. Dehaene is naar verwachting alleen beschikbaar voor een overgangsregering. Zijn vrouw heeft hem publiekelijk afgeraden opnieuw premier te worden.

Maar Herman van Rompuy, eveneens een veelgenoemde kandidaat, heeft nu gezegd niet beschikbaar te zijn als premier. Alternatief is nog de liberale ex-premier Guy Verhofstadt, die momenteel teruggetrokken in Italië leeft.

Regering

De Belgische regering kwam vrijdag ten val. Aanleiding waren aantijgingen dat de regering had geprobeerd een arrest over de verkoop van Fortis te manipuleren. In de voorgaande anderhalf jaar ging de politiek toch al van crisis naar crisis.

Zo heeft de landelijke overheid nog altijd geen begroting 2009 vastgesteld. Het parlement moest woensdag nog bijeenkomen om de regering voorlopig van drie maanden van geld te voorzien. Dat was nodig om de ambtenaren en andere zaken te kunnen betalen.