AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu heeft woensdag de internationale gemeenschap opgeroepen desnoods met geweld te dreigen om het aftreden van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe te bewerkstelligen.

De voormalige anglicaanse aartsbisschop zei voor de BBC-radio te hopen dat de Afrikaanse Unie kan worden overgehaald om Mugabe een ultimatum te stellen.

Tutu

Op de vraag of Mugabe met geweld moet worden afgezet, zei Tutu dat 'zeker de dreiging ermee' geoorloofd is. Hij zei ook dat Mugabe voor gerechtelijke vervolging door het Internationaal Strafhof gewaarschuwd moet worden in verband met zijn gewelddadige repressie van de oppositie.

Tutu zei zich te schamen omdat zijn eigen land, Zuid-Afrika, zich tot dusverre verzet tegen pogingen Mugabe tot aftreden te dwingen. Zuid-Afrika speelde een sleutelrol in beraadslagingen in de VN-Veiligheidsraad over Zimbabwe.

Veto

China en Rusland spraken in juli een veto uit over een door de Verenigde Staten ingediende resolutie voor wereldwijde sancties tegen Mugabe en dertien van diens medewerkers.

"Wij hebben ons erfgoed verraden", zei Tutu in een verwijzing naar Zuid-Afrika. "Wij hebben de heer Mugabe genoeg tijd gegeven."