LONDEN - De Israëlische ambassadeur in Groot-Brittannië heeft woensdag afkeurend gereageerd op de geplande kersttoespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op een Britse tv-zender.

Ron Prosor noemde de uitzending een schandaal en een nationale pijnlijkheid.

In het islamitische Iran riskeren bekeerlingen tot het christelijke geloof de doodstraf, aldus de topdiplomaat. Kritiek kwam ook van de directeur van het Britse Holocaust-centrum, Stephen Smith. Hij stelde dat de vermeende ''goedmoedige'' boodschap van het Iraanse staatshoofd misleidend is.

Schaapskleren

De internationaal omstreden politicus, die de Holocaust ontkent, zou een wolf in schaapskleren zijn. Homogroeperingen laakten de ''belachelijke en beledigende'' opvattingen van Ahmadinejad.

De toespraak op eerste kerstdag voor de commerciële omroep Channel 4 is bedoeld als tegenhanger van de jaarlijkse rede van koningin Elizabeth II op onder meer de publieke zender BBC. Volgens de woordvoerder van de tv-zender heeft de Iraanse president als leider van een van de machtigste landen in het Midden-Oosten veel invloed.

Menselijke waarden

Ahmadinejad houdt om 20.15 uur een korte spiritueel getinte rede. Hij gaat onder andere zeggen dat er op de wereld een ''algemene wil'' is om terug te keren tot ''menselijke waarden''.

De betrekkingen tussen Iran en Groot-Brittannië zijn moeizaam wegens het omstreden Iraanse nucleaire programma. In oktober waarschuwde de Britse minister David Miliband (Buitenlandse Zaken) voor een kernwapenrace in het Midden-Oosten als Teheran doorgaat met de verrijking van uranium.

Zionisten

In een reactie beschuldigde Iran Miliband ervan ''sterke banden te hebben met de zionisten'', waarmee Israël wordt bedoeld.

Channel 4 begon in 1993 met de alternatieve kerstrede. In tegenstelling tot de vorige keren zal dit jaar de toespraak niet tegelijkertijd met de rede van de koningin worden uitgezonden.

Twee jaar geleden baarde een volledig verhulde moslima opzien. Ook de komiek Sacha Baron Cohen (Borat) behoorde tot de gasten.