WASHINGTON - Iran heeft in 1994 in Afghanistan Amerikaanse luchtafweerraketten van het type Stinger gekocht en die aan de in Libanon zetelende terroristische organisatie Islamitische Jihad overgedragen.

Die zou met de raketten Amerikaanse vliegtuigen hebben willen uitschakelen. De wapens zijn echter niet gebruikt omdat ze niet werkten. Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times

De krant heeft zijn informatie uit een geheim rapport van een Amerikaanse inlichtingendienst. Het is volgens de krant voor het eerst dat is aangetoond dat Iran wapens heeft gekocht en dat het die aan terroristen heeft overhandigd.

Toen bleek dat de draagbare raketten niet functioneerden, hebben vertegenwoordigers van de Iraanse Revolutionaire Garde nieuwe pogingen gedaan om in Afghanistan aan hetzelfde type wapen te komen. Of dat gelukt is, is niet bekend.

De Stingerraketten, die worden beschouwd als de gevaarlijkste wapens uit het Amerikaanse arsenaal, zijn in de jaren tachtig in Afghanistan beland toen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA die verschafte aan de rebellen die tegen de Russische bezetter streden.

Na het eind van de Russische bezetting bleven mogelijk enkele honderden Stingers achter in het bezit van Afghaanse krijgsheren. Amerikaanse deskundigen hebben al lang geleden voorspeld dat die wapens ooit in handen zouden komen van terroristen. Zij spraken de vrees uit dat de raketten zouden worden gebruikt tegen Amerikaanse of Israëlische passagiersvliegtuigen.