AMSTERDAM - Het kabinet hoeft de ranglijst van de veertig probleemwijken niet vrij te geven. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De zaak was aangespannen door RTL Nieuws.

Een journalist van de commerciële omroep had vorig jaar gevraagd om de lijst. Toenmalig minister van Wonen Ella Vogelaar (PvdA) weigerde die vrij te geven, omdat ze publiciteit vreesde voor de slechtste wijken.

RTL Nieuws stapte daarop naar de rechter, die de omroep in juli in het gelijk stelde. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam vernietigd. Vogelaar was in hoger beroep gegaan.

RTL Nieuws stelt in een reactie dat de Raad van State 'het recht op openbaarheid zo lijkt in te perken en niet het duidelijke oordeel van de Amsterdamse rechter in deze zaak overneemt'.

"Wij begrijpen absoluut niet waarom burgers niet zouden mogen weten wat volgens de minister de beste en de slechtste wijken van Nederland zijn, terwijl bestuurders in achterafkamertjes dat allemaal wel weten", zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein op de website van RTL Nieuws.