ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft woensdag een man vrijgesproken van het plegen van een aanslag met een handgranaat.

De 35-jarige Geert H. werd ervan verdacht dat hij in februari met zo'n granaat een explosie had veroorzaakt bij een woning in de Gelderse plaats Kerkdriel. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder deze maand nog acht jaar cel tegen H.

Een woordvoerster van de rechtbank zei woensdag dat de man wel veroordeeld is voor bedreiging. Daarvoor legde de rechtbank hem negen maanden celstraf op, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Zakelijk conflict

H. zou door middel van sms-berichten de eigenaar van de woning, met wie hij een zakelijk conflict had, hebben bedreigd.

Twee dagen nadat de officier van justitie zijn straf had geëist, liet de rechtbank de man al vrij. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, vermoedde toen al dat zijn cliënt zou worden vrijgesproken.

De aanslag vond plaats op 14 februari. De ontploffing veroorzaakte alleen materiële schade. In april arresteerde de politie H.

Reparatie

Volgens getuigen was H. op de avond van 14 februari op een woonwagenkamp in Eindhoven. Enige tijd vóór de aanslag vertrok hij met zijn auto naar Kerkdriel, aldus deze getuigen. Uit nader onderzoek bleek echter dat de auto van H. op de bewuste datum ter reparatie in een garage stond.