TEL AVIV - De grens met de Gazastrook blijft woensdag dicht nadat Palestijnen in de nacht vijftien raketten en acht mortiergranaten vanuit Gaza hadden afgevuurd op Israël.

Ook woensdag gingen de beschietingen vanuit de Gazastrook door. Rond het middaguur waren in totaal ruim zestig projectielen afgevuurd op Israëlisch grondgebied.

Israëlische militairen schoten dinsdagavond drie strijders van Hamas dood. Zij waren volgens het leger bezig explosieven langs de grens te plaatsen.

Kibboets

Volgens Israëlische media raakte een huis in een kibboets in de Negev-woestijn door een raket zwaar beschadigd.

De militaire vleugel van Hamas liet weten achter de beschietingen te zitten. Het was een vergeldingsactie voor de dood van zijn drie strijders.

Grens

De Israëlische autoriteiten verklaarden dinsdag de grensovergangen met de Gazastrook een dag te zullen openen om voedsel en medicijnen uit onder meer Egypte door te laten.

Door de blokkade kampen de 1,5 miljoen inwoners van Gaza al lang met grote tekorten aan alles.

Bestand

Vorige week eindigde officieel een zes maanden durend bestand tussen Israël en Hamas. De groep verklaarde dinsdag nog bereid te zijn het wapenstilstand te verlengen.

De kans hierop lijkt door de voortdurende beschietingen van beide zijden flink te slinken.

Bemiddeling

Het bestand kwam in juni tot stand door bemiddeling van Egypte. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni voert donderdag in Caïro overleg met de Egyptische president Hosni Mubarak over de gespannen situatie in Gaza en een mogelijke verlenging van het bestand.

Verscheidene Israëlische politici onder wie Livni en oppositieleider Benjamin Netanyahu verklaarden de afgelopen dagen een eind te willen maken aan het bewind van Hamas in Gaza om zo de raketbeschietingen te stoppen.

Daarbij speelt op de achtergrond mee dat Israël op 10 februari een nieuw parlement kiest.