AMSTERDAM - Jongeren kunnen vanaf 2010 opgaan voor hun rijbewijs als ze pas 17 jaar oud zijn. Ze moeten dan wel toestemming van hun ouders hebben.

Ook mogen ze voor hun achttiende niet de weg op zonder begeleiding van een bestuurder met minstens tien jaar ervaring. Dat maakt minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) volgens het AD woensdag bekend.

De jongeren mogen vanaf 2010 al met rijles beginnen als ze 16,5 jaar oud zijn. De bedoeling is dat jongeren met een rijbewijs hierdoor eerst ervaring opdoen terwijl een volwassene naast hen zit. Dan zouden ze niet meteen in het diepe worden gegooid.

Bijrijder

De jongeren moeten voordat ze hun rijbewijs aanvragen aangeven wie hun bijrijder wordt. Dat hoeft niet per se familie te zijn, wel mag hij geen ernstige verkeersovertredingen op zijn naam hebben staan. De bijrijder krijgt ook een begeleiderspas die hij bij zich moet hebben.

Duitsland

In Duitsland bestaat volgens het AD al langer een soortgelijke regeling. Jongeren die tot hun achttiende begeleiding hebben gehad, veroorzaken daar dertig procent minder ongelukken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft volgens de krant berekend dat de maatregel per jaar zestien verkeersdoden in Nederland kan besparen.

Voor mensen die na hun achttiende hun rijbewijs halen, verandert er niks.

VVN

Veilig Verkeer Nederland (VVN) juicht het experiment toe. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie per definitie voorstander is van begeleid rijden. "Dan is er sprake van ervaringsgericht leren", stelt hij. "Bij het halen van een rijbewijs draait het nu te veel om regeltjes kennen en instructies opvolgen."