AMSTERDAM - In 's werelds grootste reuzenrad -in Singapore- hebben dinsdag 173 mensen urenlang vastgezeten. Er was brand uitgebroken in de bedieningskamer.

De brandweer moest er aan te pas komen om tien van de dagjesmensen met touwen uit het reuzenrad te redden. Twee van de inzittenden werden met lichte klachten in het ziekenhuis opgenomen.

Het reuzenrad, de Singapore Flyer, is maar liefst 165 meter hoog. Dat is dertig meter meer dan het beroemde London Eye, dat tot voor kort als het hoogste reuzenrad ter wereld gold. Sinds de ingebruikname van de Flyer, in februari, stond het rad twee keer eerder stil. Toen duurde dat echter slechts een uurtje.

Dinsdag kostte het technici zes uur om het gevaarte weer aan de praat te krijgen en de passagiers op de gewone wijze aan de grond te zetten. Alleen de tien inzittenden die het dichtst bij de grond hingen werden door de brandweer al eerder met tuigjes uit hun zittingen bevrijd.

Een 10-jarige jongen die misselijk was geworden en een 70-jarige vrouw die klaagde over duizeligheid werden voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.