ROTTERDAM - De eerste groep onfortuinlijke wintersporters keert woensdag terug uit Oostenrijk. De eerste gipsvlucht van dit wintersportseizoen landt naar verwachting rond het middaguur op Rotterdam Airport. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven dinsdag laten weten.

Het is tot het laatste moment onduidelijk hoeveel pechvogels mee terug kunnen naar Nederland. Vooralsnog staan dertien personen geboekt. Het toestel biedt plaats aan maximaal dertig zittende passagiers.

''Maar als er patiënten bij zijn die moeten liggen, kunnen er als vanzelfsprekend minder mee'', aldus de woordvoerster.

De vlucht wordt uitgevoerd door het Oostenrijkse Tyrol Air Ambulance, een maatschappij die is gespecialiseerd in medisch vervoer. ''Zie het als ambulances in de lucht. Zo zijn aan boord ook hart- en longbewakingsapparaten aanwezig'', aldus de zegsvrouw.

Getraind

''Het personeel, onder wie ook de piloten, zijn medisch getraind en kunnen met alle omstandigheden rekening houden.''

Rotterdam Airport verwacht dat de eerste gipsvlucht rond 11.40 uur landt. De vlucht staat eerder in het seizoen gepland dan gebruikelijk is. Dat komt volgens Rotterdam Airport doordat de kerstvakantie vroeg is begonnen. Bovendien zijn er veel wintersporters op de piste te vinden door de goede sneeuwomstandigheden.