BRUSSEL - In een pluimveebedrijf in het Belgische Bocholt, enkele kilometers van Weert, is vogelgriep vastgesteld. Bij een controle bleken enkele eenden en ganzen besmet met het virus.

De vijfduizend ganzen, eenden, kippen, kalkoenen en ander gevogelte worden uit voorzorg gedood, meldde de Belgische dienst voor veilig voedsel FAVV dinsdag. Ook bij een bedrijf Buggenhout (in Oost-Vlaanderen) is het virus ontdekt en worden dieren preventief gedood.

Het gaat volgens de FAVV niet om de gevaarlijke variant H5N1, maar om een minder besmettelijk type. De dienst zegt dit zo'n tien keer per jaar aan te treffen bij controles.

Monsters

Het Nederlandse ministerie van Landbouw laat weten dat vooralsnog alleen monsters worden genomen van het pluimvee dat recentelijk met een vijftigtal transporten uit België naar Nederland is vervoerd.

Voor extra maatregelen als het extra reinigen van de wagens waarmee de dieren worden vervoerd, is nog geen aanleiding, meldt een woordvoerder.

Medio december werd extra reiniging wel ingesteld voor pluimveetransporten van en naar Nedersaksen (Duitsland) toen daar een milde vorm van vogelgriep bleek te heersen. Nu vindt het ministerie dat niet nodig aangezien er beduidend minder pluimveedrijven zijn in de streek waar de vogelpest nu is opgedoken waardoor het risico kleiner is dat de ziekte zich verspreidt.