ROTTERDAM - De 28-jarige A.M. die in december 2006 bij de Rotterdamse Maassilo een bekende doodschoot en een portier trof in het hoofd, moet zestien jaar de cel in.

De rechtbank in Rotterdam achtte hem dinsdag schuldig aan doodslag en poging tot doodslag.

In de vroege ochtend van 30 december ontstond voor de deur van discotheek Now & Wow ruzie. Vervolgens vuurde M. meerdere kogels af richting een groep portiers. Hij schoot daarbij onbedoeld een 27-jarige vriend dood en raakte een van de portiers in het hoofd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden eveneens 16 jaar cel geëist. De officier van justitie zei toen dat de Rotterdammer "als een dolleman, als een halve gangster, bij de ingang van een volle discotheek stond te vuren''.

M. zei uit noodweer te hebben gehandeld, omdat hij een harde knal had gehoord en zag dat een portier zijn wapen had gepakt.

De politie heeft daarvoor nooit bewijs gevonden, en ook de rechters wezen noodweer van de hand. "M. heeft erkend op een afstand van enkele meters van de ingang te hebben geschoten. Hij heeft daarmee willens en wetens het risico genomen om personen te raken, te verwonden of zelfs te doden'', aldus de rechters.

M. vluchtte na het incident naar zijn geboorteland Kaapverdië. Daar werd hij opgepakt en zat hij vast.

Omdat hij zijn straf niet op de Afrikaanse eilandengroep wilde uitzitten, liet hij de rechter zijn Kaapverdiaanse nationaliteit ontbinden. De archipel leverde tot voor kort geen onderdanen uit. Vervolgens kon hij worden uitgeleverd aan Nederland.

Het is niet de eerste keer dat M. word veroordeeld. In 2005 legde de rechtbank hem een straf op voor bedreiging en verboden wapenbezit.

De rechter liet de toenmalige veroordeling meewegen in zijn uitspraak van dinsdag.