AMSTERDAM - Het CDA wil dat minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) een experiment verbiedt waarbij wilde zwanen worden besmet met het vogelgriepvirus. Dat laat Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel dinsdag weten.

Het experiment waarin onderzocht wordt hoe het virus zich in de natuur verspreid wordt gehouden door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens de onderzoekers bestaan er geen risico's.

Het gaat om een ongevaarlijk griepvirus dat van nature in wilde vogels voorkomt en ook voor pluimvee geen problemen veroorzaakt, laat het medisch centrum weten.

Vogelgriep

Ormel is hier nog niet van overtuigd. Volgens hem zijn er wel degelijk risico's. Ormel wijst op de uitbraak van vogelgriep in Nederland in 2003.

Het kamerlid wil eerst de garantie van minister Klink dat het experiment echt geen gevaren oplevert, voordat hij zijn verzoek tot verbod van het experiment intrekt.

Virus

Voor het onderzoek worden zestien wilde zwanen besmet met het virus. Zij krijgen een halsband, zodat ze kunnen worden gevolgd. Hetzelfde geldt voor 32 niet geïnfecteerde zwanen. Deze vogels worden deze en de volgende winter gevolgd en onderzocht.