DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij het gerechtshof in Den Bosch vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H..

 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij het gerechtshof in Den Bosch vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H. Hij sloeg op 8 september 2007 op het station in Roosendaal een 22-jarige student met een bijl dood.

De eis is hetzelfde als de straf die de rechtbank in Breda eerder dit jaar al aan H. oplegde.

H. herhaalde dinsdag dat hij een daad wilde stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder anderen de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een land dat lid is van de NAVO, is dat volgens hem gelukt.

Commando

Het misdrijf voltrok zich in een wachtruimte op een perron van het NS-station in Roosendaal. H. had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te doden, maar dat mislukte.

Uiteindelijk koos hij een willekeurige jonge man uit, die in zijn ogen ''geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan''.

Het slachtoffer, Thijs Geers uit Bergen op Zoom, zat op een bankje toen hij van achteren werd aangevallen. H. sloeg met een bijl vijfmaal in op het hoofd van de student. De advocaat-generaal sprak van een 'weerzinwekkende daad'. De vader van Geers legde in de rechtszaal een indrukwekkende verklaring af.

Verantwoordelijkheid

De Amerikaanse verdachte ging in hoger beroep omdat hij geen tbs wil. De tbs-maatregel betekent volgens hem dat hij slechts gedeeltelijk verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad en hij wil de volle verantwoordelijkheid op zich nemen. Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan lijdt aan een waanstoornis.

In principe wordt aan vreemdelingen zo min mogelijk tbs oplegd. Volgens advocaat-generaal G. Robben moet voor H. een uitzondering worden gemaakt, omdat hij een gevaar vormt voor de internationale samenleving. H. is tot ongewenst vreemdeling verklaard. Het hof doet uitspraak op 6 januari.