AMSTERDAM - Bedrijven en instellingen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens overtreden moeten kunnen worden beboet.

Daarvoor pleit het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag in het AD. De privacywaakhond mag voor dergelijke overtredingen nu alleen dwangsommen - voorwaardelijke boetes- opleggen.

Bij kwaadwillende bedrijven is volgens CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm een boete veel effectiever. "Het heeft ook een geweldig preventief karakter." Kohnstamm vindt het CBP daarnaast nu 'veel te klein'.

Budget verdubbelen

Hij kondigt aan er bij het kabinet voor te gaan pleiten het huidige budget van 5,5 miljoen euro te verdubbelen. "Als we ons werk goed willen doen, hebben we dubbel budget nodig. Zeker als we meer willen doen aan handhaving", licht de oud-staatssecretaris toe.

Toch is het college volgens Kohstamm geen papieren tijger. "We geven vooral advies in de beginfase. Daarmee hebben we wel bereikt dat straks ook anoniem kan worden gereisd met de OV-chipkaart. Alleen is daar niet zo veel aandacht voor. Als iemand zou vragen wat het college doet, is 't natuurlijk veel aansprekender als je kunt wijzen op boetes die je uitdeelt."