EINDHOVEN - Een Hercules vliegtuig van de luchtmacht met daarin de in Afghanistan omgekomen sergeant Mark Weijdt is maandagavond om ongeveer half acht geland op vliegbasis Eindhoven. Daar wordt hij met een korte ceremonie overgedragen aan zijn nabestaanden.

Zondag namen collega's van verschillende nationaliteiten op Kamp Holland in het Afghaanse Tarin Kowt en bij een tussenstop in Kandahar al afscheid van de sergeant.

Op de vliegbasis Eindhoven vormden ruim honderd Nederlandse militairen een erehaag. Naast collega's van Weijdts eenheid, de 11 luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, waren er ook veel oude collega's, jonge veteranen en militairen van andere eenheden.

Uitvaart

Als laatste sloten zeven militairen van zijn eenheid uit Uruzgan aan. Zij zijn samen met Mark teruggevlogen uit Afghanistan en keren na de uitvaart terug naar het missiegebied.

Behalve familie, dierbaren en collega's waren ook commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm, commandant landstrijdkrachten Rob Bertholee en brigadegeneraal Mark van Uhm commandant van 11 luchtmobiele brigade aanwezig.

De 24-jarige Mark Weijdt kwam vrijdag in Uruzgan om het leven toen hij tijdens een vuurgevecht vermoedelijk op een bermbom stapte.

Omgekomen militair aangekomen